Ontwikkeling rijangst

Je hebt tijdens het autorijden één of meerdere situaties meegemaakt waardoor je onzeker of bang bent geworden. Bijvoorbeeld omdat er niet genoeg ruimte was om in te voegen op de snelweg, het steeds niet lukte met parkeren of omdat je het overzicht en de controle miste op een druk kruispunt.

De situaties waarin je je onzeker voelde, wilde je liever vermijden. Je belandde in een negatieve spiraal, waarbij onzekerheid omsloeg in angst. Hierdoor ben je steeds minder gaan autorijden, rijd je alleen nog maar in bekend gebied of ben je zelfs helemaal gestopt met autorijden.

Inmiddels is de drempel te hoog geworden om de situatie zelf op te kunnen lossen en je angst te overwinnen.

Factoren die van invloed zijn

Rijangst ontstaat niet zomaar. Er zijn veel factoren die invloed hebben op het wel of niet ontwikkelen van rijangst. Hieronder de belangrijkste factoren.

Routine ontbreekt

In 85% van de gevallen ontstaat rijangst door een gebrek aan routine. Wanneer je na het behalen rijbewijs niet direct een auto tot je beschikking hebt, kun je onvoldoende ervaring en routine opbouwen. Hetzelfde geldt wanneer je langere tijd geen auto hebt gehad of wanneer je partner altijd rijdt.

Gebrek aan zelfvertrouwen

In veel gevallen gaat rijangst ook gepaard met een gebrek aan zelfvertrouwen in het algemeen. Mensen met rijangst zijn vaak perfectionisten, denkers, mensen die de controle niet kwijt willen raken. Kleine foutjes of het krijgen van kritiek, worden uitvergroot en zorgen voor een neerwaartse spiraal. Het vertrouwen en de zin in het autorijden verdwijnen.

Slechte kwaliteit autorijlessen gehad

Soms ontstaat de basis voor de rijangst al tijdens de autorijlessen, omdat er te weinig aandacht is besteed aan voertuigbeheersing, kijktechniek, verkeersinzicht, gevaarherkenning en het zelfstandig (defensief) kunnen rijden. Met het veilige gevoel van de instructeur naast je heb je dit misschien niet doorgehad, maar zodra je meer zelfstandig ging autorijden ontstonden al snel problemen.

Hogere leeftijd

Hoe ouder je wordt, hoe voorzichtiger je wordt. Je gaat meer nadenken over de mogelijke gevolgen van je eigen handelen en voelt je meer verantwoordelijk voor anderen.

Kinderen krijgen

Hormonale veranderingen of het krijgen van kinderen kunnen van grote invloed zijn op het ontwikkelen van rijangst. Omdat je niet wilt dat jou kinderen zonder jou op moeten groeien ga je je ineens meer nadenken over vragen als: “wat als ik een ongeluk krijg?”

Verkeersongeval

Ook het zelf daadwerkelijk meemaken van een (ernstig) verkeersongeval kan aanleiding zijn voor het ontwikkelen van rijangst. Als je het ongeval hebt meegemaakt als bestuurder, passagier of omstander, of wanneer je van dichtbij de gevolgen van een ongeluk hebt meegemaakt bij familie, vrienden of bekenden.