Rijangst overwinnen

Wil jij graag je rijangst overwinnen? Dan moet je deze angst onder ogen zien en de confrontatie met jezelf aan gaan. Dit kun je vaak niet alleen en je hebt hier dus goede begeleiding bij nodig van een rij-instructeur die gespecialiseerd is in het overwinnen van rijangst.

De drempel om rijangst te overwinnen is vaak enorm hoog. Je schaamt je ervoor, houdt vol dat je het eigenlijk prima af kunt zonder auto, maar feit is wel dat het je beperkt in jouw mogelijkheden en dat het je afhankelijk maakt van anderen.

Is rijangst overwinnen een noodzaak?

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om je neer te leggen bij het feit dat jouw rijangst je weerhoudt van het autorijden. Soms is er tenslotte, naast jouw eigen beperkte(re) mogelijkheden, niet direct een noodzaak om je rijangst te overwinnen.

De noodzaak om weer auto te moeten rijden, kan o.a. ontstaan door:

 • een (echt)scheiding
 • gezondheidsproblemen van je partner (of een ander familielid waar je bijvoorbeeld mantelzorger voor wordt)
 • het overlijden van je partner
 • het krijgen van kinderen (je wilt je kinderen tenslotte toch naar de huisarts of het ziekenhuis kunnen brengen als er iets aan de hand is, of simpelweg naar school, een vriendje of vriendinnetje of de sportvereniging)
 • verhuizing van jezelf of van vrienden, familie of je kinderen, waardoor je verder van elkaar komt te wonen
 • een nieuwe baan (of de wens of noodzaak om een nieuwe baan te vinden)
 • het krijgen van een leaseauto bij je (nieuwe) functie op het werk

Als dit soort situaties zich voordoen, komt er ineens veel druk op te staan. Beter is om dit voor te zijn en eerder al aan de slag te gaan om je rijangst te overwinnen.

Ben jij klaar om je rijangst te overwinnen?

Wanneer je je rijangst wilt overwinnen, moet je deze onder ogen zien en de confrontatie met jezelf aan gaan. Dit vergt veel lef en doorzettingsvermogen, maar de beloning is groot! Autorijden vergroot tenslotte je wereld. Het geeft je vrijheid, flexibiliteit en het vergroot je onafhankelijkheid.

Jouw rijangst overwinnen is een investering in een toekomst vol nieuwe mogelijkheden. Bedenk je eens wat jij allemaal kunt doen!

Rijangst aanpak Rijles Zonder Stress

Tijdens je rijlessen voer je bij Rijles Zonder Stress de diverse verkeerstaken en handelingen eerst uit in hele eenvoudige verkeerssituaties. Je bouwt dit uiteindelijk uit tot je zelfs de meest complexe verkeerssituaties de baas bent. Zo krijg je steeds meer zelfvertrouwen en wordt autorijden steeds makkelijker en leuker!

Goede voertuigbeheersing

Het begint met een goede voertuigbeheersing. In een rustige en veilige omgeving bouw je stap voor stap de vaardigheid en het vertrouwen op om goed te kunnen sturen, koppelen en ontkoppelen, schakelen, gas geven, remmen en goed technisch te kunnen wegrijden.

Als je dit onder de knie hebt, ontstaat er rust in de auto. Zo creëer je ruimte voor jezelf om met je omgeving bezig te kunnen zijn.

Kijktechniek

Mensen met rijangst kijken vaak helemaal niet (omdat ze te gefocust zijn op de controle over de auto). Kijken ze wel, dan zien ze eigenlijk maar weinig tot niets of hebben een matig begrip van wat ze in de spiegels zien en hoe ze daarop moeten anticiperen.

In de rijlessen leer je hoe je op een andere manier kunt kijken en hoe je om moet gaan met wat je ziet. Je gebruikt je autoruiten en spiegels dan niet meer om te ‘flitsen’ (= je kijkt wel maar je ziet niks), niet meer om ‘een foto te maken’ (= je ziet wel wat, maar je weet niet hoe je het moet interpreteren), maar je leert breed en ver vooruit te kijken en ‘een video te maken’ van wat je ziet. Zo krijg je een compleet beeld van wat er om je heen gebeurt en kun je daarop leren anticiperen.

Verkeersinzicht

Door met meer rust in de auto (goede voertuigbeheersing) anders naar je omgeving te kijken (kijktechniek) kun je je verkeersinzicht verder ontwikkelen. Door te oefenen met het anticiperen op situaties die je tegenkomt (van makkelijk naar moeilijk) ga je je steeds comfortabeler voelen in het verkeer. Je weet immers steeds beter wat je moet doen in de verschillende situaties.

Gevaarherkenning

Door mogelijke gevaren vroegtijdig te herkennen, heb je veel meer tijd om hierop te anticiperen. Situaties die je voorheen altijd overvielen, waar je van schrok of zelfs angstig van werd, zie je nu al ver van tevoren aankomen. Je leert defensief auto te rijden, een rijstijl die beschermend is voor jezelf en het overige verkeer.

Zelfstandig rijden

Dankzij jouw inmiddels goede voertuigbeheersing, kijktechniek, verkeersinzicht en gevaarherkenning, begint het autorijden echt (weer) leuk te worden. En je hebt voldoende kennis, vaardigheden én zelfvertrouwen opgebouwd om veilig en zelfstandig te kunnen gaan autorijden.

Hoewel je op dit punt al een enorme overwinning op jezelf hebt behaald, word je nog niet meteen losgelaten. Alles wat je tot nu toe geleerd hebt, moet bevestigd worden. En je moet alle verkeerstaken en handelingen ook zonder hulp van je instructeur uit kunnen voeren.

Opdrachten die je in deze fase krijgt:

 • rijden met navigatiesysteem
 • naar een herkenbaar punt in de verte rijden (bv. een hoog gebouw, kerktoren of zendmast)
 • borden volgen (bv. houd de borden ‘centrum’ aan, zoek een parkeergarage, volg borden richting Maarssen, etc.)
 • clusteropdrachten uitvoeren (een clusteropdracht is een opdracht die bestaat uit meerdere deelopdrachten, bv. ga de 1e links, de 2e rechts, rijd door tot aan de stoplichten en ga dan weer rechts)

Alles in je eigen tempo, neem je tijd!

Hoe verder dit stappenplan doorleest, hoe spannender het allemaal voor je lijkt misschien. Besef je daarom goed dat je daar nog niet bent en dat je al deze stappen doorloopt in je eigen tempo. Je wordt daarbij stap voor stap begeleid.

Intakegesprek, rijtest en advies op maat (90 min)

Tijdens het intakegesprek en de rijtest bespreken en bekijken we (de oorzaak van) jouw rijangst en krijg je een advies op maat. Dit is al standaard onderdeel van je rijopleiding bij het pakket ‘Zeker Zonder Angst’. Besluit je na de intake toch niet door te willen zetten, dan betaal je alleen het bedrag van de intake en zit je verder nergens aan vast.