Besparen mét behoud van kwaliteit

Goedkoop is duurkoop zeggen ze wel eens en dat gaat ook op bij rijscholen. Bij een lage prijs en een slechte kwaliteit heb je uiteindelijk meer lessen nodig en ben je alsnog duurder uit.

Belangrijk is dus om te besparen mét behoud van kwaliteit!

Bespaartips

Jouw leersnelheid heeft een belangrijke invloed op het aantal lessen dat je nodig hebt, maar er zijn meer factoren.
Wil je het optimale uit je rijlessen halen en zeker slagen, lees deze tips dan goed door!

 • Kies een goede rijschool en instructeur
  Beoordeel deze op kwaliteit: laat je goed informeren en neem een proefles!
 • Volg de Rijopleiding in Stappen (RIS)
  Deze bewezen lesmethode, ontwikkeld door het CBR, heeft een hoger slagingspercentage dan een reguliere rijopleiding én je hebt minder lessen nodig.
 • Bereid je lessen thuis voor met behulp van het RIS praktijkboek
  Hierdoor kun je het geleerde direct toepassen in de les en gaat er geen tijd verloren aan het behandelen van de onderdelen (scripts) die je nu al thuis hebt voorbereid.
 • Begin direct met je theorie
  Haal je theorie vooraf of doe dit in ieder geval zo snel mogelijk nadat je gestart bent met rijlessen. Hierdoor kun je het geleerde gelijk in de praktijk brengen en blijft er meer tijd over voor het echte autorijden.
 • Les minimaal 1-2 keer per week en houd de regelmaat er in
  Door vaker en regelmatiger te lessen maak je veel sneller vorderingen. Plan je lessen vooruit om gaten in je lesplanning te voorkomen (gaten = niveauverlies)
 • Neem lessen in blokken van minimaal 2 uur
  Korter dan 2 uur is veel minder efficiënt, omdat er altijd wat tijd verloren gaat met het in- en uitstappen, stoel goed zetten, spiegels afstellen, etc. Maar overdrijf het niet: 4 uur is echt het maximum qua focus en concentratie.
 • Bewaak samen met je instructeur de voortgang van je rijlessen
  Door de overzichtelijke stappen in de RIS opleiding, zie je precies hoe ver je al bent in de opleiding en kun je een goede inschatting maken hoeveel lessen je nog nodig hebt. Vooraf moet helder zijn wat er in de les behandeld wordt en ook mag een goede evaluatie van de les en jouw resultaten niet ontbreken.
 • Rijd ook eens met een andere leerling mee
  Hierdoor leer je nog sneller. Plan geschikte momenten in samen met je instructeur.

Let op! 50 of 60 minuten les?

Er zijn steeds meer rijscholen die in plaats van 60 minuten, lessen van slechts 50 minuten (of minder) aanbieden. De prijs lijkt daardoor een stuk lager, maar als je het omrekent naar 60 minuten kom je vaak veel duurder uit dan de rijscholen die lessen van 60 minuten aanbieden.

Rekenvoorbeeld: Een les van 50 minuten á €60,- kost omgerekend naar 60 minuten €72!!!!

Je kunt je hier dus flink op verkijken. Daarnaast heb je met 50 minuten ook nog eens meer lessen nodig om hetzelfde resultaat te halen. Het is minder efficiënt en na 6 lessen van 50 minuten heb je al 1 uur (!) minder les gehad dan bij  6 lessen van 60 minuten.